Openingstijden
Maandag t/m vrijdag: 08:00 - 18:00
Zaterdag: 08:00 - 17:00

Vraag 253- Emotionele Manipulatie

Deze pagina is speciaal gemaakt om aanvullende informatie te geven bij vraag 253 uit het werkboek 365 Diepgaande Vragen.

Gaslighting

Emotionele manipulatie is een vorm van psychologische beïnvloeding waarbij iemand op subtiele, vaak bedrieglijke manieren probeert de gevoelens, gedachten of gedragingen van een ander te controleren of te beïnvloeden om eigen doelen te bereiken. De manipulator maakt vaak gebruik van schuldgevoel, verwarring, angst, of onzekerheid om macht of controle te krijgen over de ander, zonder dat het slachtoffer zich er direct bewust van is.

10 voorbeelden van emotionele manipulatie:

  1. Gaslighting: De manipulator doet het slachtoffer twijfelen aan zijn of haar eigen realiteit of percepties. Ze beweren dat het slachtoffer dingen verkeerd herinnert, overdrijft of zich dingen verbeeldt.
    Voorbeeld: De manipulator zegt: "Je bent te gevoelig, dat is helemaal niet gebeurd zoals jij het beschrijft. Je ziet dingen die er niet zijn."
  2. Schuldgevoel aanpraten: De manipulator zorgt ervoor dat de ander zich schuldig voelt over iets waar hij of zij geen controle over heeft, om zo controle te verkrijgen.
    Voorbeeld: "Als je echt om me gaf, zou je dit voor me doen. Jij maakt me altijd ongelukkig door je gedrag."
  3. Silent Treatment (Stiltebehandeling): De manipulator weigert te communiceren met de ander als straf voor een situatie, waardoor de ander zich ongemakkelijk en onzeker voelt.
    Voorbeeld: Na een meningsverschil weigert de manipulator dagenlang te praten totdat de ander toegeeft of zich verontschuldigt.
  4. Victim Playing (Zichzelf als slachtoffer voordoen): De manipulator doet alsof hij of zij het slachtoffer is in situaties om medelijden of sympathie te krijgen en de ander schuldig te laten voelen.
    Voorbeeld: "Alles gaat altijd mis in mijn leven, en jij helpt me ook nooit. Niemand begrijpt hoeveel ik lijd."
  5. Overdrijven of verdraaien van feiten: De manipulator vergroot bepaalde zaken uit of verdraait de feiten om zijn of haar kant van het verhaal te versterken.
    Voorbeeld: "Je laat me altijd in de steek wanneer ik je het meest nodig heb", terwijl dit in werkelijkheid een zeldzame gebeurtenis was.
  6. Het creëren van afhankelijkheid: De manipulator zorgt ervoor dat de ander zich emotioneel, financieel of sociaal afhankelijk voelt, zodat de manipulator controle over hem of haar kan blijven uitoefenen.
    Voorbeeld: "Zonder mij zou je het nooit redden, je hebt me nodig om door het leven te komen."
  7. Onredelijke eisen stellen: De manipulator stelt onredelijk hoge eisen aan de ander, die vaak onmogelijk te vervullen zijn. Wanneer de ander niet voldoet, wordt hij of zij bekritiseerd.
    Voorbeeld: "Als je echt van me hield, zou je precies weten wat ik nodig heb zonder dat ik het je moet vertellen."
  8. Beloning en straf: De manipulator wisselt af tussen het belonen van de ander (liefde, aandacht) en het straffen (afwijzing, kritiek) om verwarring en afhankelijkheid te creëren.
    Voorbeeld: De ene dag is de manipulator liefdevol en attent, de volgende dag is hij of zij afstandelijk of kritisch zonder duidelijke reden.
  9. Emotionele chantage: De manipulator dreigt met negatieve gevolgen als de ander niet doet wat hij of zij wil.
    Voorbeeld: "Als je niet doet wat ik zeg, dan kan ik niet meer bij je blijven." Of "Als je me verlaat, weet ik niet wat ik met mezelf zal doen."
  10. Licht vleien gevolgd door manipulatie: De manipulator begint met complimenten of vriendelijkheid om de ander een goed gevoel te geven, maar gebruikt die positieve sfeer om later te vragen om gunsten of controle te krijgen.
    Voorbeeld: "Je bent zo slim, ik weet dat jij het kunt oplossen. Kun je dat belangrijke project voor me afmaken?"

Hoe herken je emotionele manipulatie?​

  • Ongemak en schuldgevoel: Je voelt je vaak schuldig of verantwoordelijk voor de emoties van de manipulator.
  • Twijfelen aan jezelf: Je begint aan jezelf en je eigen waarneming van situaties te twijfelen.
  • Onevenwichtige relatie: De relatie lijkt eenzijdig te zijn, waarbij jij voortdurend iets geeft en de ander neemt.
  • Angst om dingen fout te doen: Je voelt je vaak bang of nerveus om de manipulator boos of teleurgesteld te maken.

Emotionele manipulatie kan schadelijk zijn voor de mentale gezondheid en zelfvertrouwen. Het is belangrijk om deze tactieken te herkennen en grenzen te stellen om je emotionele welzijn te beschermen.

Voorkant Werkboek 365 Diepgaande Vragen

Interesse gekregen in het werkboek 365 Diepgaande Vragen? Bestel hem dan hier.