Openingstijden
Maandag t/m vrijdag: 08:00 - 18:00
Zaterdag: 08:00 - 17:00
Vraag 26 – Psychische aandoeningen
Deze pagina is speciaal gemaakt om aanvullende informatie te geven bij vraag 26 uit het werkboek 365 Diepgaande Vragen.
15 veelvoorkomende psychische aandoeningen
1. Depressie
Depressie is een stemmingsstoornis die wordt gekenmerkt door een aanhoudend gevoel van verdriet, verlies van interesse in dagelijkse activiteiten en vermoeidheid. Het kan invloed hebben op hoe iemand denkt, zich voelt en handelt.
2. Angststoornissen
Angststoornissen omvatten verschillende soorten, zoals gegeneraliseerde angststoornis (GAS), paniekstoornis en sociale angststoornis. Ze worden gekenmerkt door overmatige zorgen, angst, en soms lichamelijke symptomen zoals een verhoogde hartslag of ademhalingsproblemen.
3. Bipolaire stoornis
Bipolaire stoornis wordt gekenmerkt door extreme stemmingswisselingen, van diepe depressieve episodes tot euforische of manische periodes met hoge energie, overmoed en risicovol gedrag.
4. Schizofrenie
Schizofrenie is een ernstige psychische aandoening waarbij mensen de werkelijkheid anders waarnemen. Er kan sprake zijn van verward denken, wanen en hallucinaties, waarbij mensen dingen zien of horen die er niet zijn.
5. Obsessief-compulsieve stoornis (OCS)
OCS wordt gekenmerkt door terugkerende, ongewenste gedachten (obsessies) en/of herhalend gedrag (compulsies) zoals schoonmaken, controleren of tellen. Deze handelingen worden meestal uitgevoerd om angst te reduceren.
6. Posttraumatische stressstoornis (PTSS)
PTSS kan ontstaan nadat mensen een traumatische gebeurtenis meemaken. Klachten die voorkomen bij PTSS zijn herbelevingen, nachtmerries en ernstige angst, vaak gekoppeld aan triggers die hen aan het trauma herinneren.
7. Eetstoornissen
Eetstoornissen zoals anorexia nervosa, boulimia nervosa en binge eating disorder gaan gepaard met ongezonde eetgewoonten. Vaak is er sprake van een sterke focus op lichaam en gewicht. Daarnaast is er vaak sprake van een negatief zelfbeeld.
8. Persoonlijkheidsstoornissen
Dit zijn psychische aandoeningen waarbij iemand vastzit in starre en ongezonde denk-, voel- en gedragspatronen. Voorbeelden zijn narcistische persoonlijkheidsstoornis, antisociale persoonlijkheidsstoornis en borderline persoonlijkheidsstoornis. Mensen met de laatst genoemde stoornis hebben vaak last van stemmingswisselingen en zijn psychisch gezien erg instabiel. Het ene moment kunnen ze heel kwaad zijn en het andere moment weer heel vrolijk of somber.
9. Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD)
ADHD is een neurobiologische stoornis die zich kenmerkt door aandachtsproblemen, hyperactiviteit en impulsiviteit. Mensen met ADHD vinden het vaak moeilijk om zich langdurig te concentreren, zijn snel afgeleid en kunnen onrustig of impulsief gedrag vertonen. Er zijn drie vormen: het overwegend onoplettende type, het hyperactief-impulsieve type en het gecombineerde type.
10. Paniekstoornis
Paniekstoornis is een angststoornis die wordt gekenmerkt door plotselinge en terugkerende paniekaanvallen. Deze aanvallen kunnen gepaard gaan met hevige lichamelijke symptomen zoals pijn op de borst, kortademigheid en duizeligheid.
11. Autismespectrumstoornis (ASS)
Mensen met autisme verwerken prikkels op een andere manier dan mensen zonder autisme. Autisme wordt gekenmerkt door beperkingen in de sociale interactie en communicatie. Daarnaast is er sprake van repetitieve gedrag. Autisme heeft een breed spectrum waardoor de symptomen tussen personen sterk kunnen variëren evenals de ernst van de aandoening.
12. Dissociatieve stoornissen
Dissociatieve stoornissen worden gekenmerkt door verstoringen in het geheugen, bewustzijn, de identiteit of waarneming. Vaak hebben mensen het gevoel dat ze zijn losgeraakt van zichzelf of hun omgeving. Een bekend voorbeeld is de dissociatieve identiteitsstoornis, waarbij iemand meerdere persoonlijkheden heeft.
13. Sociale angststoornis
Dit is een type angststoornis waarbij iemand intense angst ervaart tijdens sociale situaties. Vaak hebben mensen de gedachte dat anderen ze vreemd of raar vinden. De angst kan zo groot zijn dat sociale activiteiten worden vermeden. Hierdoor kan de angststoornis een zeer negatieve invloed hebben op iemands leven.
14. Specifieke fobieën
Specifieke fobieën zijn intense angsten voor specifieke objecten of situaties, zoals hoogtes, spinnen of kleine ruimtes. Elke specifieke fobie kan gericht zijn op een ander object of situatie, maar wat ze gemeen hebben, is dat de angst die wordt opgeroepen buitenproportioneel is in verhouding tot de werkelijke dreiging.
15. Dwangmatige stoornis (Body Dysmorphic Disorder - BDD)
Mensen met BDD hebben een verstoord beeld van hun uiterlijk en vinden één of meerdere delen van het lichaam erg lelijk of zelfs afschuwelijk. De stoornis gaat vaak gepaard met dwangmatige gedragingen, zoals het continu controleren van het uiterlijk of het uitvoeren van herhaalde cosmetische ingrepen.