Openingstijden
Maandag t/m vrijdag: 08:00 - 18:00
Zaterdag: 08:00 - 17:00

Vraag 354 – Verschillende Angststoornissen

Deze pagina is speciaal gemaakt om aanvullende informatie te geven bij vraag 354 uit het werkboek 365 Diepgaande Vragen.

welke Angststoornissen zijn er met uitleg

Hieronder zijn tien veel voorkomende angststoornissen opgesomd. Bij elke stoornis wordt een korte uitleg gegeven.

1. Gegeneraliseerde angststoornis (GAS)

Mensen met een gegeneraliseerde angststoornis ervaren overmatige, aanhoudende zorgen en angsten over alledaagse zaken, zoals werk, gezondheid of financiën, zelfs als er weinig of geen reden is om zich zorgen te maken. Deze zorgen zijn vaak moeilijk te beheersen en gaan gepaard met lichamelijke symptomen zoals vermoeidheid, spierspanning en slaapproblemen.

2. Sociale angststoornis (Sociale fobie)

Deze stoornis wordt gekenmerkt door een intense angst voor sociale situaties waarin men door anderen beoordeeld kan worden. Mensen met sociale angst zijn vaak bang om verlegen of ongemakkelijk over te komen, en ze vermijden sociale interacties zoals feestjes, spreken in het openbaar, of zelfs dagelijkse activiteiten zoals winkelen of naar het werk gaan.

3. Paniekstoornis

Mensen met een paniekstoornis krijgen plotselinge en intense paniekaanvallen, die gepaard gaan met fysieke symptomen zoals een snelle hartslag, kortademigheid, duizeligheid en een overweldigend gevoel van angst of onheil. Deze aanvallen kunnen onverwacht optreden, en de angst voor toekomstige aanvallen kan het dagelijks leven ernstig belemmeren.

4. Specifieke fobie

Een specifieke fobie is een intense, irrationele angst voor een bepaald object of situatie, zoals hoogtes, spinnen, vliegreizen of naalden. Deze angst is vaak onevenredig groot in vergelijking met het werkelijke gevaar, en kan leiden tot het vermijden van de gevreesde situatie of object.

5. Agorafobie

Agorafobie is de angst voor situaties waarin het moeilijk zou zijn om te ontsnappen of hulp te krijgen, zoals in drukke openbare plaatsen, in het openbaar vervoer, of in een rij bij de kassa. Mensen met agorafobie vermijden vaak deze situaties, wat kan leiden tot isolatie of het vermijden van openbare ruimtes.

6. Obsessief-compulsieve stoornis (OCS)

Mensen met OCS hebben last van terugkerende, ongewenste gedachten (obsessies) die angst veroorzaken, en voelen de behoefte om rituele gedragingen (compulsies) uit te voeren om deze angst te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit herhaaldelijk handen wassen, dingen controleren of tellen. Deze compulsieve handelingen zijn tijdrovend en kunnen het dagelijks leven verstoren.

7. Posttraumatische stressstoornis (PTSS)

PTSS kan zich ontwikkelen na het ervaren van een traumatische gebeurtenis, zoals een ongeval, geweld of natuurramp. Symptomen zijn onder andere herbelevingen van het trauma, nachtmerries, ernstige angst en het vermijden van situaties die aan het trauma herinneren. Mensen met PTSS kunnen zich voortdurend angstig of hyperalert voelen.

8. Verlatingsangststoornis

Deze stoornis komt vaak voor bij kinderen, maar kan ook bij volwassenen voorkomen. Het wordt gekenmerkt door een intense angst om gescheiden te worden van belangrijke hechtingsfiguren, zoals ouders, partners of kinderen. Deze angst kan leiden tot paniek wanneer de persoon gescheiden is van deze figuren of situaties waarin scheiding mogelijk is, zoals school of werk, wordt vermeden.

9. Selectief mutisme

Selectief mutisme is een angststoornis waarbij iemand die normaal kan spreken in bepaalde situaties, zoals op school of in sociale settings, niet kan spreken. Dit komt vooral voor bij kinderen, maar kan ook bij volwassenen optreden. De angst om te spreken in specifieke situaties kan zo groot zijn dat het communiceren onmogelijk wordt.

10. Hypochondrie (Ziekteangststoornis)

Mensen met een ziekteangststoornis (ook wel hypochondrie genoemd) hebben een voortdurende angst om een ernstige ziekte te hebben, zelfs wanneer medische tests en onderzoeken geen aanleiding geven om dit te denken. Deze angst kan leiden tot het voortdurend controleren van het lichaam op ziektesymptomen en frequent medisch advies inwinnen, wat kan leiden tot overmatige bezorgdheid en stress.

Deze angststoornissen variëren in ernst en type, maar hebben allemaal invloed op het dagelijks functioneren en het gevoel van welzijn van de persoon die ermee te maken heeft. Behandeling van angststoornissen, zoals therapie en soms medicatie, kan vaak helpen om (beter) met deze angsten om te gaan.

Voorkant Werkboek 365 Diepgaande Vragen

Interesse gekregen in het werkboek 365 Diepgaande Vragen? Bestel hem dan hier.